بوشهر - آبطویل
خیابان شهید جمیله
09173773822
مشاوره و خدمات دهی
7 روز هفته 8 الی 22
حتی جمعه و ایام تعطیل

سرور چیست و چه کاربردی دارد؟

در ذهن بسیاری از افراد معنی سرور در زمان خرید سرویس های میزبانی یا سرور بسیار پررنگ شده و تبدیل به یک چالش بزرگ برای آنها خواهد بود. به همین دلیل اساس این مقاله بر روی پرسش سرور چیست و در ادامه کاربرد سرور بنا شده است.

سرور چیست ؟
معنی سرور چیست؟ سرور در فارسی به معنی سرویس دهنده ذکر شده است. در پاسخ سوال server به چه معناست باید گفت، کامپیوتری همیشه روشن و قدرتمند است که کاربران در زمان‌های متفاوت، از آن انتظار پاسخ به درخواست‌های خود را دارند. تاریخچه سرورها از سال ۱۹۸۱ تا کنون به ثبت رسیده است و می توانید در مقاله ای که به همین نام تهیه و تنظیم شده است آنرا مطالعه نمایید.

زمانی که دسترسی به سرور تنها در محدوده یک شبکه داخلی باشد، آنرا سرور شبکه می‌نامند. به این معنا که تمامی کامپیوتر‌های موجود در این شبکه، از سرور فرمان می‌گیرند و نیازهای تحت شبکه خود را به کمک آن تامین می‌کنند.

حال اگر گستره این شبکه را کمی بیشتر و تشکیل شده از تمام کامپیوترهایی که از طریق اینترنت به هم وصل شده‌اند بدانیم، با گروه بسیار بزرگی از کامپیوترهای همیشه روشن و در دسترس از طریق اینترنت، روبرو هستیم. سرورهای اینترنتی، اطلاعاتی که در هر زمان از شبانه‌روز بر روی پهنای اینترنت جستجو می‌شوند را، در اختیار کاربران قرار می‌دهند.

پس از این بخش که تعریفی کلی از معنی سرور چیست ، ارائه کردیم در ادامه می خواهیم به بررسی سخت افزار سرور بپردازیم.

کاربرد سرور با ذکر یک مثال ساده
کاربرد سروربه عنوان مثال، همانطور که می دانید مرورگر های مختلفی از جمله Chrome، Mozilla Firefox، Opera و… وجود دارند که شما می توانید از آنها استفاده کنید. زمانی که شما در مرورگر خود (به عنوان مثال مرورگر Chrome) به دنبال موضوعی هستید، در این حالت درخواست خود را به مرورگر داده و این مرورگر به سرور مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات و داده های لازم را از آن گرفته و به شما تحویل می دهد.

منابع سخت افزاری سرور چیست ؟

با توجه به اینکه حالا میتوانید به راحتی پاسخی برای سوال سرور یعنی چه داشته باشید، بد نیست از مبحث دیگری یاد کنیم که به چیستی منابع سخت افزاری یک سرور اشاره میکند. سوال اصلی این است که منابع سخت افزاری سرور و تنظیمات سرور چیست و چگونه انجام می شود؟

سرور از قطعات سخت‌افزاری خاصی تشکیل شده ‌است که بالاترین پردازش و عملکرد از آنها انتظار می‌رود. عموما سرورها از پردازنده‌ای قدرتمند با چندین عدد هسته فیزیکی و مجازی، RAM بالا و هارد‌دیسک با فضای ذخیره‌سازی چند ترابایتی، تشکیل می‌شوند.

با توجه به این میزان قدرت و عملکرد، سرور می‌بایست در فضایی نگهداری شود که بدون هیچ‌گونه اختلال و قطعی به صورت ۲۴ ساعته روشن و به اینترنت وصل باشد. کاربرد سرور با توجه به این ساختار و پاسخگویی به درخواست‌های متعدد کاربران، معنا می‌یابد.

دیتاسنتر چیست ؟
در شبکه اینترنت یکی از مهم‌ترین فاکتورها به هنگام دریافت خدمات، سرور یک پایداری محسوب می‌شود. پس از این در مقاله ای با عنوان دیتا سنتر چیست با مفهوم آن اشنا شده ایم اما در اینجا نیز بصورت اجمالی اشاره ای خواهیم کرد.

محل‌های ویژه‌ای در سراسر دنیا با نام دیتاسنتر یا همان مرکز داده، جهت نگهداری از سرور ها احداث می‌شوند که تمرکز آن‌ها بر روی کیفیت شبکه، پشتیبانی قطعات و نرم‌افزارهای مورد نیاز است. این مراکز داده بصورت تخصصی، شرایط را برای استفاده از سرورها به دور از قطعی و مشکلات دیگر، فراهم می‌آورند.

بنابراین “دیتاسنتر” محلی است که صدها و یا هزاران کیس سرور ( برای نگهداری و پردازش اطلاعات مهم در شبکه استفاده می شود) را در رک‌‌‌ها (Rack)، کیج‌ها (Cage) و اتاق‌های مختلف، جای می‌دهد. ساختمان دیتاسنتر از بخش‌های مختلفی مانند اتاق کنترل، اتاق سرور، ژنراتورها، تاسیسات خنک‌سازی، انبار سخت افزار، اتاق UPS و Battery Backup، اتاق نگه‌داری از وسایل اطفای حریق و اتاق مدیریت شبکه تشکیل می‌شود. این بخش‌ها با توجه به نیازها، طراحی و امکانات و زیرساخت برای هر مرکز داده، کاملا متفاوت خواهند بود.

سیستم عامل سرور چیست ؟
سرور ها دارای نرم افزار و سیستم عامل های مختص به خود هستند که بر روی این کامپیوتر ها نصب می شود. از این جمله سیستم‌ عامل‌‌ سرور می توان به سیستم عامل های توزیع های مختلف Linux و Windows Server اشاره کرد.

همچنین بر اساس ساختاری، به هنگام خرید سرور اختصاصی خارج بایستی بدانید که سرورها به سه دسته Tower ،Rack و Blade تقسیم می شوند که Rack و Blade بیشتر در محیط ها و شبکه های بزرگ مانند ISP ها استفاده می شوند. این سرور ها باید بطور شبانه روزی کار کنند. به همین دلیل برای مراقبت و خنک کردن آنها بهترین روش ها به کار گرفته می شود.

به همین دلیل در هنگام نصب سیستم عامل سرور باید به کاربرد سرور و نرم افزار هایی که بر روی آن نصب شده است توجه داشت. ویندوز سرور نمونه ای است که میتوان در اینجا به آن اشاره کرد.

انواع سیستم عامل‌های سرور چیست ؟
انواع سیستم عامل های سرور به شرح زیر است:

لینوکس: تمامی توزیعات لینوکس مانند CentOS، Debian و…
ویندوز: تمامی نسخه‌های مختلف ویندوز مانند Windows Server 2012، windows Server2016 یا نسخه‌های قدیمی ۲۰۰۸
مجازی‌ساز: نرم‌افزار مجازی‌سازVmware ESX و Hyper-v ، KVM و…

ویژگی های سرور
انحصاری‌بودن منابع سخت‌افزاری
قابلیت افزایش و ارتقا سخت‌افزار سرور
اتصال دائمی به اینترنت
سرعت عملکرد بسیار بالا
قدرت پردازش و قدرت محاسباتی سریع
امنیت بالا
امکان پیاده‌سازی Raid نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، بر روی سرور

 

انواع تنظیمات سرور چیست؟
همانطور که می دانید، سرور یک کامپیوتر قدرتمند و همیشه روشن میباشد که از یکسری منابع سخت افزاری و نرم افزاری تشکیل شده است و نیاز به تنظیمات و نگهداری دارد. در واقع، می‌توان با اجرای تنظیمات مناسب برای سرور، به نوعی ساختار آن را معماری کرد و استفاده بهتری از منابع آن برد. به عبارت دیگر، با استفاده از تنظیمات سرور، نحوه برقراری ارتباط و میزان دسترسی کاربر به منابع سرور را مشخص میکنیم. در اینجا چند نمونه از روشهای تنظیم کردن سرور را بیان کرده‌ایم:

_ ساده ترین شکل تنظیم یک سرور، این است که تمامی منابع آن شامل برنامه نرم‌افزاری، پایگاه داده و… را در یک محیط قرار دهید. در این روش که به سرعت قابل اجرا است، کاربر ارتباط مستقیمی با سرور دارد. البته عیب یابی این نوع تنظیم کمی مشکل می باشد.

_ می‌توان پایگاه داده را از روی اینترنت جدا کرد و ارتباط کاربر با آن را از طریق یک برنامه سرور برقرار نمود. با انجام این کار امنیت و محافظت از بانک اطلاعاتی داده ها افزایش می یابد. از طرفی، اگر پهنای باند و سایر شرایط مناسب برای برقراری ارتباط بین سرور پایگاه داده و سرور برنامه وجود نداشته باشد موجب عملکرد ضعیفی می‌شود.

_ نوع دیگری از تنظیمات سرور، استفاده از لود بالانسر میباشد. اگر بخواهید چندین برنامه را بر روی یک دامنه ارائه دهید، این روش مناسب خواهد بود. البته، اگر لود بالانسر که رابط بین کاربر و محیط اصلی سرور است، کار نکند، عملکرد برنامه و ارائه خدمات مختل می‌شود.

_ تکثیر پایگاه داده، روش دیگری می باشد. ساختار این روش، شباهت زیادی به روش قبلی(لود بالانسر) دارد. با این تفاوت که برای هر سرور، یک پایگاه داده قابل خواندن تکثیر می شود. به روز رسانی پایگاه داده(نوشتن)، از طریق سروری که به عنوان Master تعیین شده است، انجام می‌شود و امکان خواندن برای سایر سرورها وجود دارد. بنابراین، با نقص در سرور Master عمل به روز رسانی پایگاه داده، به تأخیر می‌افتد.

آوای جنوب